Eflani’de Bayram
Eflani’de Bayram Arife Gününden Başlar, Arife Günü İkindi Namazı Vakti “Ziyrat” Yapılır. Aslında İlçe Genelinde Arife Gününe de “Ziyrat Günü” Denmektedir. Âcizane Bizim Fikrimiz Bu Ziyrat Kelimesinin “Ziyaret”ten Geldiği Yönündedir. Zamanla Kullanıla Kullanıla Galatlaşmış ve Günümüzde Ziyrat Olmuştur. Burada ki Ziyaret; Kabir Ziyaretidir. Bugünde Kabristanlar Ziyaret Edilir. Zaten Ziyrat Havanın Müsait Olması Durumunda Mezarlıklarda Yapılır. Günümüzde Her Köyde Bir Köy Odasının Olması, Belki de Biraz Tembelleşmemizden Olsa Gerek Ziyratlar Cami de Veya Köy Odasın da Yapılmaktadır.
Peki Ziyrat Nedir?
Ziyrat Arife Günü Cemaatle Kılınan (Aynı Bayram Namazı Gibi Kalabalık Olur) İkindi Namazından Sonra Aslı Kabristan Olmasına Rağmen Hava Koşullarına Göre; Cami de Veya Köy Odasın da, Bir Sofra Veya Sofra Örtüsünün Üzerine Herkesin Evinden Getirdiği Yufka Ekmekleri ve Helvalar Biriktirilir. Köyün Gençleri Veya Taksimat İşini Yapabilenleri (Bunlar Her Köyde Belli Başlı Kişilerdir ) Sofranın Başına Geçerler ve Yufka Ekmeklerini Önlerine Helvaları Ortaya Toplarlar. Sonrasında 3-4 Yufka Ekmeği İçine Bir Miktar Helva Gelecek Şekilde Taksimat Yapılır. Tabi ki Bu Sırada Köyün İmam Hatibi “Fatiha, Yasin-İ Şerif, İhlas, Felak, Nas, Elif Lam Mim” Gibi Sureleri Usulüne Uygun Okur. Bu Okuma İşleminde Kuran Okuyabilen Cemaatte Yardımcı Olur. Okuma İşi Bittiğinde Hoca Dua Eder. Bu Süre Zarfında Ekmek ve Helvaların Taksimatı da Bitmiş Olur. Dua Bitiminde Herkese İçinde Helva Olan Yufka Dağıtılır. Böylece Köyde Yapılan Ekmek ve Helvalar Farklı Evlere Gitmiş Olur. Günümüzde Yufka Yerine Fırın Ekmeği, Miyana Helvası Yerine Tahin Helvası Veya Şeker Getirilmektedir. Böylece Bu Âdetimizin de Aslı Değişmektedir.
Bütün Bunlardan Sonra Asıl Olan Kabir Ziyareti Gerçekleştirilir. Yazının Başında da Belirttiğimiz Gibi Bu Ziyrat Hava Müsait İse Mezarlıklarda Yapılır ve Okunan Kuran-ı Kerim’in Kabir Ehlinin de Dinlemesi Sağlanır.
Miyana Helvası Nedir?
Burada Anlatılması Gereken Bir Diğer Konuda Helva dır. Eflani’de Miyana Helvası Ramazan ve Kurban Bayramı Günlerine Özel Yapılmaktadır. Günümüzde Tahin Helvası, Çikolata, Şeker vb. Gibi Şekerlemeler Arttığından Dolayı Miyana Helvası Unutulmaya Başlasa da Bayramların Güzelliklerinden Birisidir. Bugün Şeker veya Para Alınan/Dağıtılan Her Yerde Eskiden Helva Kullanılmaktaydı. Çocuklar El Öpme de Helva Alırlar, Misafirlere Helva İkram Edilirdi. Yapılışı İse; Un Üzerine Eritilmiş Tereyağı ve Kaynatılmış Süt Dökülüp Yoğrularak Hamur Tomurcukları Oluşturulur, Bu Tomurcuklar Elekten Geçirilerek Küçültülür, Bu Hamur Taneleri Kızgın Güveçte Renkleri Kahverengi Olana Kadar Kızartılır ve Soğumaya Bırakılır. Sonrasında bir tabakta veya uygun bir kasede şerbet üzerine dökülerek servise hazır hale getirilir. (Dilimiz Döndüğünce Anlattık, Biraz Yanlışlık ve Eksiklikler Olmuş Olabilir, Kusurumuza Bakmayın)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder