27 Temmuz 2017 Perşembe

AİLE BAĞLARINI KORUMAK // hutbe

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَثِيرًا وَنِسَاء وَاتَّقُواْ اللّهَ الَّذِي تَسَاءلُونَ بِهِ وَالأَرْحَامَ  إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا [1]                                           

AİLE BAĞLARINI KORUMAK
Ailevi değerlerin yok sayıldığı bir zamanda gelmiş olan dinimiz, insanların aile kurmalarını teşvik etmiş ve bunun için de kurallar koymuştur. Çünkü sağlıklı neslin ve toplumların geleceği sağlam temellerle kurulmuş olan aile hayatıyla mümkündür.

Aile; teşvik etmek, özüne dönmek, kıymet bilmek, özveride bulunmak, sahip çıkmak, toparlamak, her şeyi ile kabul etmektir. Aile değer kaynağını Kur’an-ı Kerim ve sünneten alan bir kutsaldır. Manevî değer yargılarının unutulduğu toplumlarda, ailenin, dolayısıyla toplumun çöküşü beklenen bir sondur.

Aile de değer verilir ve insan ailesi ile değerlenir. İnsan, milli, manevi ve ahlaki değerleri çoğu zaman taklit ederek yetişir. Dindar, ahlaklı ve vatansever biri olmasında da bu ailevi değerler belirleyici olur. Bu değerler olumsuzluklara kalkan olurken mutlulukları da daim eyler.

Aile aynı zamanda birbiri arasında hak, sorumluluk ve görevleri gerekli kılar. Bu sorumluluk bilincine sahip çıkılmazsa düzen bozulur, adaletsizlik ortaya çıkar. Ailenin devamını sağlayan huzur ve saadet zedelenir. Bu görev ve sorumluluklar ihlal veya ihmal edildiğinde aile de yıkım ve facialar ortaya çıkar. Bunun için, aile fertlerinin birbirlerine karşı vazifelerini ve sorumluluklarını yerine getirmesi büyük önem taşır. Ailenin mutluluğu ve geleceği buna bağlıdır.

Kıymetli Cemaat-i Müslimin
Aile bağlarımızı zedeleyen unsurlar nelerdir? Aileyi ayakta tutan geleneklerin, çağdaşlaşma ve modernleşme adı ile artık önemsenip uygulanmaması, yabancı kültürlerin medya ve iletişin araçlarının yaygınlaşması ile daha çok hayatımızda yer tutması, göç, gurbetçilik, şehirleşme, çalışma hayatı, paranın bir güç unsuru olması, evde ki mutluluğun dışarda eğlence de zararlı alışkanlıklarda aranması, nefse hoş gelen yanlışlıkların ardından gidilmesi, yanlış arkadaş çevresi sayabileceklerimizden sadece bir kaçıdır. 

Aile bağlarının gevşemesinde kolaylaştırıcı unsurlar her zaman var olmuştur. Ve insanları farkında olarak veya olmayarak etkilemiştir. Aileyi sarsacak, aile bağlarını zedeleyecek davranışlardan kaçınmak bir insanlık görevidir ve hiçbir mazeret, ailevi bağları kesmek için gerekçe sayılamaz.

Ailede meydana gelen problemler de, aile olma bilinci ile karşılıklı anlayış, sevgi, saygı, şefkat ve hoşgörü ile hareket edilerek çözüme gidilmeli ve ailenin devamı için gayret edilmelidir.

Değerli Mü’minler
Aile toplumun kalbidir. Onun bağları sağlam olursa toplumun bağları sağlam olur. Bunun içindir ki her devlet aile kurumunun devamı için tedbirler alır. Aynı şekilde bir milleti, toplumu yıkmanın en kolay yolu aile bağlarını koparmaktır. Ancak unutulmamalıdır ki geçmişte olduğu gibi gelecekte de nesiller güçlü bağlarla bağlı ailelerde hayat bulup varlığını devam ettirecektir.[2]



[1] Nisa; 4/1
[2] Şevki ÇALIŞKAN, Soest Mimar Sinan Camii İmam-Hatibi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İMAN - İTAAT

İMAN- İTAAT Bizler bazı şeyleri ya yanlış anlıyoruz yada işimize öyle geliyor o şekilde kullanıyor, davranıyor , savunuyoruz. Alla...