26 Temmuz 2017 Çarşamba

CEMAATLE KILINAN NAMAZA SONRADAN YETİŞEN KİŞİ: CEMAATE GEÇ KALAN

CEMAATLE KILINAN NAMAZA SONRADAN YETİŞEN KİŞİ:
 
Bir kişinin kılınan rekâta yetişmiş sayılması için imama en geç rükûda iken uymuş olması ve en az bir kere “subhane rabbiyel azim” demesi gerekir. Rükûdan sonra secde de veya oturuşta imama uyan o rekata yetişememiş o rekatı kılmamıştır.

İmama 2. Rekatta yetişen kişi, imamla beraber üç rekat kılmıştır ve bir rekat eksiği vardır. Bu kişi son oturuşta sadece ettehiyyatüyü okur ve imamın selam vermesini bekler. İmamla beraber selam vermez ve imam sola da selam verince o kılamadığı birinci rekatı kılmak için ayağa kalkar. Ve birinci rekatta ne okunması gerekiyorsa (Sübhaneke, Euzü Besmele, Fatiha ve Namaz Suresi) sırayla okur. Ruku ve secdeden sonra oturup duaları okuyarak selam verir.

İmama 3. Rekatta yetişen kişi, imamla beraber iki rekat kılmıştır. İmamla beraber selam vermez ve eksik olan rekatlarını tamamlamak için ayağa kalkar. Önce birinci rekatı (Sübhaneke, Euzü Besmele, Fatiha ve Namaz Suresi) kılar. Ruku ve secde den sonra ikinci rekatı kılmak için kalkar (Besmele, Fatiha ve Namaz Suresi) okuyarak namazını tamamlar.

İmama 4. Rekatta yetişen kişi, imamla beraber bir rekat kılmıştır. İmamla beraber selam vermez ve eksik olan rekatlarını tamamlamak için ayağa kalkar. Önce birinci rekatı (Sübhaneke, Euzü Besmele, Fatiha ve Namaz Suresi) kılar. Ruku ve secdeden sonra oturur “ettehıyyatüyü” okur, ardından ikinci rekatı kılmak için kalkar (Besmele, Fatiha ve Namaz Suresi) okur. Ruku ve secdeden sonra ayağa kalkar sadece “Fatihayı” okur. Ruku-secde yaptıktan sonra oturur, duaları okur, selam vererek namazını tamamlar.

Özetle
imama yetişmenin şartı onunla beraber rükûda en az bir defa "subhane rabbiyel azim" diyebilmektir
bundan sonra bakacaksın kılman gereken namaz kaç rekat ve sen bunun kaçını imamla kıldın
varsa eksiğin imamla beraber selam vermeyip imam sola selam verince ayağa kalkar ve eksik rekatın kadar daha kılar, sonunda oturur dualarını okuyup selam verirsin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İMAN - İTAAT

İMAN- İTAAT Bizler bazı şeyleri ya yanlış anlıyoruz yada işimize öyle geliyor o şekilde kullanıyor, davranıyor , savunuyoruz. Alla...