28 Haziran 2017 Çarşamba

DUA // DUA EDİYORUM // DUALAR

ALLAH’A DUA ETMEYİ ÖĞRENİYORUM

Dua Nedir?

Dua, Allah’tan istemektir. Çünkü Allah her şeyi yaratan, her şeye gücü yetendir. Yeryüzündeki bütün canlılar, havaya, suya, toprağa ve güneşe muhtaçtır. Bir tohum yeşermek için toprağa muhtaçtır. Toprak yağmura, yağmur ise buluta muhtaçtır. Kuşlar uçabilmek için kanada, balıklar yaşayabilmek için suya muhtaçtır. Dünyaya yeni gelen bir bebek, annesinin sütüne ve şefkatli kucağına muhtaçtır. Yaşayan her varlık, kendi varlığını sürdürebilmek için başka bir varlığın yardımına muhtaçtır.

Diğer tüm varlıklar gibi biz insanlar da yaşayabilmek için havaya, suya, nefes almaya, aldığımız nefesi vermeye, yiyeceklere muhtacız. Her şeyin kendisine muhtaç olduğu, kendisinin ise hiç bir şeye muhtaç olmadığı tek varlık ise Yüce Allah'tır. Çünkü Allah, evrendeki bütün varlıkların tek yaratıcısıdır. O hayat vermeden hiçbir canlı yaşayamaz, onun izni olmadan hiç bir şey olmaz. İstediğimiz şeyleri elde edebilmemiz için daima Allah’ın yardımına ihtiyaç duyarız.

Allah’ın bize verdiği sağlıkla hem çalışır hem de ihtiyaçlarımızı gidermesi, işimizi kolaylaştırması için Rabbimize dua ederiz. Allah’a sadece bir şey istediğimiz zaman değil her zaman dua edebiliriz. Çünkü Allah’a dua etmek bize huzur verir, bizi mutlu eder. Allah bizim sırlarımızı ve kimsenin bilmediği dileklerimizi bilir. Kalplerde gizli olan her şeyi bilen Allah’tır.

Nasıl Dua Edelim?

Her zaman ve her yerde dua edebiliriz. Dualarımızı sadece Allah'a ederiz. Dua etmek çok kolaydır. Dua ederek isteklerimizi ve teşekkürlerimizi Allah'a iletiriz. Kendi sözcüklerimizle, içimizden geldiği gibi duygu ve düşüncelerimizi ona açarız.

Sıkıntılar karşısında sabır gösterir, dua ederek Allah’tan yardım dileriz. O’ndan ümit kesmez, sabretmenin neticesinin güzel olacağını umarız. Hastalandığımızda ise tedavi için gerekenleri yapar, bununla birlikte dua ederek Allah’tan şifa isteriz.

Yatarken, yolculuğa çıkarken, bir işe başlarken, başarılı olmak için hep dua ederiz. Böylece Allah’tan, yaptığımız işlerin hayırlı ve güzel olmasını isteriz. Sadece kendimiz için değil, başkaları için de dua ederiz. Çünkü sevdiklerimizin de mutlu olmalarını isteriz.

Nimetler İçin Rabbimize Şükür ve Dua Ederiz

Sonsuz merhamet ve şefkat sahibi Yüce Allah bizi çok sever, biz de onu çok severiz. Güneş, her sabah bizim için doğar. Cıvıl cıvıl öten kuşlar, bal yapan arılar, uçuşan kelebekler, rengârenk çiçekler, gürül gürül akan ırmaklar, nehirler... Bütün bunların hepsi ve daha sayamadığımız birçok şey bizim için yaratılmıştır. Bize koklamak için burun, tutmak için el, tatmak için dil, görmek için göz, duymak için kulak, koşmak için ayak veren Allah’tır. Ayrıca bizi bir anne ve babadan yaratan Yüce Allah'a bu verdiği nimetler için ne kadar teşekkür etsek azdır.

Anne ve babalarımız bizim ihtiyaçlarımızı karşılamak, bize Allah’ın verdiği güzel nimetleri sunabilmek için çalışırlar. Ayrıca o güzel yiyecekler soframıza gelene kadar zahmetli bir yolculuktan ve birçok aşamadan geçiriyorlar, değil mi?

Onun için biz de bu nimetleri Allah’ın verdiğini hatırlayarak O’nun adını anar ve yemeğe besmele çekerek başlarız. Yemeğin sonunda ise elhamdülillah diyerek Allah'a şükür ve dua ederiz.

Yemek Duası

Ey bizi yediren, içiren ve yaşatan Rabbim! Verdiğin nimetlere hamdolsun, bize hayırlı ömürler ve helâlinden bol nimetler ihsan eyle, sağlık ve afiyet ver” diye veya benzeri şekilde yemekten sonra dua ederiz.


Gündelik hayatta insanlarla olan ilişkilerimizde hep dua sözleri kullanırız.

Elhamdülillah

Allah analı babalı büyütsün.

Allah bereket versin.

Allah zihin açıklığı versin

Allah iyiliğini versin.

Allah korusun.

Allah rahatlık versin.

Allah rahmet eylesin.

Allah sabır versin.

Allah kavuştursun.

Allah’a ısmarladık.

Allah yüzünü güldürsün

Allah kabul etsin

Allah’a emanet ol.

Allah kolaylık versin.

Afiyet olsun.

Allah şifa versin.

Geçmiş olsun

Hayırlı olsun
Peygamberlerimizden Dualar

Kur'an-ı Kerim'de çok güzel dualar vardır. Kuran-ı Kerim, peygamberlerin yaptıkları dualardan örnekler verir. İnsanlara doğru yolu anlatmak için gönderilen peygamberler, dua konusunda da bizlere örnek olmuştur. Bu güzel duaları ezberleyip biz de aynı şekilde dua edebiliriz.

Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in (sas) Duası

"Rabbim! Gireceğim yere doğruluk ve esenlik içinde girmemi sağla. Çıkacağım yerden de doğruluk ve esenlik için de çıkar. Katından bana yardımcı bir kuvvet ver." (İsra Suresi,17/ 80. ayet)

" Ya Rabbi ilmimi arttır." (Taha Suresi,20/114.ayet)

"Rabbim! Bağışla, merhamet et. Çünkü sen merhamet edenlerin en hayırlısısın." (Müminun Suresi,23/118. ayet)

Allah’ım yaratılışımı güzel yaptığın gibi ahlakımı da güzelleştir.” (Buhari, Edebü'l-Müfred, 108)

Hazreti Eyüp'ün Duası

"Eyüp'ü de hatırla. Hani o Rabbine, şüphesiz ki ben derde uğradım, sen ise merhametlilerin en merhametlisisin” diye dua etmişti." (Enbiya Suresi,21/83.ayet) Allah da onun duasını kabul etmiş, hastalıklarına şifa vermişti.

Hazreti Musa'nın Duası

"Ey Rabbim! Beni ve kardeşimi bağışla. Bize rahmet et. Sen, merhametlilerin en merhametlisisin." (Araf Sûresi, 7/151. ayet)

"Rabbim bize dünyada da ahirette de iyilik ver.” (Araf Suresi, 7/156. ayet)

"Rabbim! Gönlüme ferahlık ver, işimi bana kolaylaştır. " (Taha Sûresi,20/ 25-26. ayetler)
Hazreti Süleyman’ın Duası

Ey Rabbim! Benim, gerek bana gerekse anne ve babama verdiğin nimete şükretmemi ve hoşnut olacağın iyi işler yapmamı sağla. Rahmetinle beni iyi kulların arasına kat.” (Neml Sûresi,27/ 19. Âyet)

Hazreti Zekeriya’nın Duası

Rabbim beni yalnız bırakma!” (Enbiya Sûresi,21/ 89. Âyet )

Hazreti İsa’nın Duası

Allah’ım bize rızık ver. Sen rızık verenlerin en hayırlısısın.” (Maide Sûresi, 5/114)

Hazreti İbrahim’in Duası

Rabbimiz, hesap kurulacağı gün beni, anne-babamı ve müminleri bağışla!” (İbrahim Sûresi,14/ 41 )

Allah, beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir. Beni yediren ve içirendir. Hastalandığım zaman bana şifa verendir. ” (Şuara Sûresi,26/ 78-80)

Bir Dua

Rabbim, kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim işimi hayırla tamamla.” (Hadis-i Şerif)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İMAN - İTAAT

İMAN- İTAAT Bizler bazı şeyleri ya yanlış anlıyoruz yada işimize öyle geliyor o şekilde kullanıyor, davranıyor , savunuyoruz. Alla...