24 Temmuz 2017 Pazartesi

ABDEST

Abdest,

Allah’ın huzuruna çıkacak müminin manevi ve ruhi hazırlığı, temizliği anlamına geliyor.

 

Abdestin nasıl alınacağını biz Müslümanlara Peygamberimiz öğretmiş ve abdestsiz olarak kılınan namazların, Allah katında kabul olmayacağını bize bildirmiştir. Kur'an’a dokunmak için de abdestli olmamız gerektiğini de unutmayalım!

 

Abdest, bizi ibadetlere manen ve ruhen hazırlayarak, ibadetlerden daha çok verim almamızı, daha derinden lezzet almamızı sağlıyor.

 

Peygamberimiz mümkün olduğu kadar abdestli bulunurmuş. Sürekli abdestli bulunmamız, her işe abdestli olarak başlamamız bize manevi destek sağlar. İşlerimiz daha çok yolunda gider ve daha huzurlu oluruz. Bakın bana, içimdeki huzuru anlatamam şu an size…

 

Peygamberimiz zaman zaman Enes ile kırlarda gezer, ona tatlı tatlı öğütler verirmiş. Bir keresinde ona şöyle demiş: “Oğulcuğum! Elinden geldiğince abdestli ol. Çünkü kim abdestli olarak ölürse, ona şehitlik sevabı verilir.”

 

Abdest ile ağız, diş, burun, el, yüz ve ayaklar gibi kirlenmeye, mikroplara en açık uzuvlarımız günde birkaç defa su ile temizlenmiş olur. Böylece vücudumuzun sinir sistemi ve kan dolaşımı daha düzenli hâle gelir ve bize birçok fayda sağlar. Ne güzel ya, hem faydalı, hem sevap kazandırıcı…

 

Gelelim abdesti nasıl alacağımıza… Önce mümkünse kıbleye dönüyoruz. “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya.” diyoruz ve Besmele çekiyoruz. Ellerimizi bileklerimize kadar üç kez yıkıyoruz. Parmağımızda yüzük varsa oynatıyoruz ki, elimizin her tarafı ıslansın. Sağ el avucumuza su alarak üç defa ağzımızı çalkalayıp temizliyoruz. Üç defa da burnumuza su çekip, sol elimizle burnumuzu temizliyoruz. Sonraaaa…

 

…Üç kere yüzümüzü, üç kere dirseklerle birlikte sağ kolumuzu ve sol kolumuzu yıkıyoruz. Sağ elimizi ıslatarak avuç ve parmaklarımızın içiyle başımızın üstünü bir defa mesh ediyoruz. Yani sadece elimizde kalan ıslaklığı sürüyoruz. Aman ha avucunuza su doldurup kafanıza dökmeyin.

Ellerimizi yine ıslatarak, başparmağımızla kulağımızın dışını, şahadet parmağımız veya serçe parmağımızla içini mesh ettikten sonra, her iki elimizin arkasıyla boynumuzu mesh ediyoruz. Son olarak da önce sağ, sonra sol ayağımızı topuklarımızla birlikte yıkıyoruz.

 

Abdest alırken etrafımıza su sıçratmamaya ve çok gerekli olmadıkça konuşmamaya dikkat etmeliyiz. Abdestimiz bitince Kelime-i Şehadet getirirsek ve hele de biliyorsak Kadir Suresi’ni okursak sevabımıza sevap, huzurumuza huzur katmış oluruz!

 

Abdesti bozan durumları da söyleyeyim:

Tuvalet ihtiyacını gidermek, vücudumuzdan kan, irin gibi bir madde çıkması, ağız dolusu kusmak, bayılmak, uyumak, namazda yanımızdakinin duyabileceği şekilde sesli gülmek.

diyanet çocuk dergisi nisan 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İMAN - İTAAT

İMAN- İTAAT Bizler bazı şeyleri ya yanlış anlıyoruz yada işimize öyle geliyor o şekilde kullanıyor, davranıyor , savunuyoruz. Alla...