26 Temmuz 2017 Çarşamba

ANNE- KADIN

ANNE / KADIN
Kadının sevgi ve duygu dünyası bütün aile bireylerini saracak kadar geniş ve zengindir. Aile ilahi sevgi ve şefkatin odağını oluşturuyorsa kadın anne kimliği ile bu odağın odağındadır.
O güçlü psikolojik donanımı ve manevi yapısı ile çözülmeye başlayan aile bağlarını onanır. Erkeğin aksadığı yerlerde birlik ve bütünlüğü tahkim eder. Kadın ailede sevgi ve şefkat abidesi ve saadet kaynağıdır. Bundan dolayı annenin ölümü ailenin harabeye dönmesi demektir.
...
Anne kalbi sadece çocukluk dönemiyle sınırlı değil, bir hayat boyu sevgi ve şefkat kaynağı olmaya evladı için ağlamaya devam eder. Hiç kimsenin alamadığı hisleri o alır, hiç kimsenin duyamadığı acıları o duyar.
Kur’an-ı Kerim de anne-babaya iyilikle ilgili ayetlerde bile annenin ön plana çıktığı görülür. (lokman 14, ahkaf 15) üzerinde en fazla kimin hakkı olduğunu soran sahabeye Peygamber Efendimiz üç sefer annendir dedikten sonra dördüncüde babanın hakkını der. (Buhari edeb 2 Müslim birr 1)
Kadının, annenin şefkat ve merhamet ve sevgideki derecesinden dolayı Hz. O Peygamber (sas) Allah’ın kullarına olan sınırsız şefkat ve merhametini anlatmak için annenin çocuğuna olan sevgi ve şefkatini temsil getirmiştir.
“Hevazin kabilesi esirleri arasında bulunan emzikli bir anne Hz. Peygambere getirildi. Bu kadın ayrı düştüğü çocuğuna duyduğu özlemden dolayı rastladığı her çocuğu kucaklıyor, göğsüne bastırıp emziriyordu. Rasulüllah o kadına işaretle “Bu kadının çocuğunu ateşe atacağına ihtimal verirmisiniz” diye sorunca “asla” cevabı verildi. Bunun üzerine Hz. Peygamber “İşte Yüce Allah kullarına bu kadının yavrusuna olan şefkatinden daha merhametlidir.” Buyurdular. (Buhari edeb 18, Müslim tevbe 22)
Anne olarak kadın Allah’ın sonsuz şefkat ve merhametini sembolize etmektedir.
ilk iman eden Hz. Hatice (r.anha)
İlk şehid, Hz. Sümeyye (r.anha)
Tercihde özgür (iman, kulluk), Hz. Asiye (r.anha), Hz. Nuh ve Lut (as) eşleri (Tahrim 10-11)
Takva ve günah işleme eğilimleri erkekle eşit, (Şems, 8; Ahzab 35)
Kadınlar fiziksel olarak güçsüz ve çelimsiz olabilir. Ancak imanının güçlülüğünde şüphe yok. İşkencelerle şehid olanlar, olmayı bekleyenler…
Ahzab 195, hicret esnasında kadınlar sevdiklerini geride bırakmışlar…
İlahi lütfa nail olmada eşit (Mücadele 1, Müntehine 12, )
Hz. Peygamber sadece onların eşlerinden biat almayı yeterli görmemiş, onlara değerin bir ifadesi onlardanda biat almış
Birbirlerine uhuvvet, kardeşlik (Maide 55-56, Tevbe 71), velayet evlilik, (Enfal 72-73)
Hz. Meryem (r.anha) Al-i İmran 37.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İMAN - İTAAT

İMAN- İTAAT Bizler bazı şeyleri ya yanlış anlıyoruz yada işimize öyle geliyor o şekilde kullanıyor, davranıyor , savunuyoruz. Alla...