26 Temmuz 2017 Çarşamba

ZİKİR / ALLAH'I ANMAK

ZİKİR / ALLAH'I ANMAK
“Göklerde ve yerdeki her şey Allah’ı tesbih etmektedir. O mutlak güç sahibi, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Hadid 1)
Varlık aleminde her şey kendi lisanı ile tesbih eder. O’na sevgi, övgü ve senada bulunur. Zira mülkün sahibi O’dur. Gücü her şeye yeter. Hamd O’na mahsustur....
“Göklerde ve yerde kim varsa ister istemez kendileri de gölgeleri de sabah akşam Allah’a secde ederler.” (Ra’d 15)

Saygı için alnı yere koymak, itaatin boyun eğmenin, teslimiyetin son sınırıdır.
“Yedi kat gök yer ve bunların içinde bulunanlar Allah’ı tesbih ederler. Ancak siz onların tesbihini anlayamazsınız.” (İsra 44)
Varlık aleminde insan ve cinler dışında Allah’a isyan eden, Allah’ın emirlerinin dışına çıkan, kendi başına buyruk başka bir varlık yoktur.
Göklerde ve yerde bulunanlar isteyerek yada istemeyerek Allah’a secde etmektedirler. Secde etmek Allah’ı tesbih etmenin önemli biçimidir.
“Onlar ayakta iken, otururken, yanları üzere yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler.rabbimiz bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız derler.” (Ali İmran 191)
“Göklerde yerlerde bulunan kimselerle, sıra sıra kuşların Allah’ı tesbih ettiğini görmez misin. Her biri duasının ve tesbihini kesin olarak bilmektedir.” (Nur 41)
“Her kim de benim zikrimden yüz çevirirse ona dar bir geçim vardır. Onu kıyamet günü kör olarak haşrederiz.” (Taha 124…)
“Onlar, inanalar ve kalpleri anmakla huzura kavuşanlardır. Biliniz ki kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.” (Ra’d 28)
Zikir, Allah’ı isim ve sıfatlarıyla anmak, tefekkür etmek, gaflet içinde olmamaktır.
Zikir, dil ile Allah’ı güzel isimleri ile anmak, O’na hamdetmek, tesbihte bulunmak, Kur’an-ı Kerim okumak, dua etmektir.
Zikir kalp ile, Allah’ı gönülden çıkarmamak tefekkürde devam etmek
Zikir beden ile, bütün organlarıyla Allah’ın emirlerini yerine getirmek nehiylerinden sakınmaktır.
Zikir, Kur’an-ı Kerim okumak, dinlemek, Sübhanallah, Elhamdülillah, Allah-ü Ekber, La ilahe illallah gibi sözlerle Allah’ı anmaktır.
Zikir, O’nu hayatın içinde anmak ve rızasına uygun davranmaktır.
“Sübhanallahi ve bi hamdihi derse deniz köpüğü ola günahları affolunur.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İMAN - İTAAT

İMAN- İTAAT Bizler bazı şeyleri ya yanlış anlıyoruz yada işimize öyle geliyor o şekilde kullanıyor, davranıyor , savunuyoruz. Alla...